Nu blommar fläderbuskarna för fullt här på Thyrasgård och sommarens saftkok är i full gång. Lite fläderblommor blev det kvar efter saftkoket och till Midsommar bakar vi gärna en supersmarrig Flädercheesecake efter ett recept i Allt om Mat. Cheescaken går utmärkt att tillaga i förväg och frysa in. Det fina fotot är plåtat av Ulrika Pousette.
12 – 14 bitar
Ingredienser
Tårtbotten:
2 dl | cornflakes |
---|---|
1,5 dl | rågflingor |
1 dl | vetemjöl |
1 dl | mörkt muskovadosocker eller brun farin |
75 g | smör |
Fyllning:
4 st | gelatinblad |
---|---|
250 g | kesella, (1 burk 10%) |
4 dl | crème fraiche |
250 g | kesella vanilj, (1 burk) |
2 dl | flädersaft, koncentrerad |
0,5 st | citron, skal och pressad saft |
1,5 dl | florsocker |
1 st | vaniljstång |
Flädergelé:
2 st | gelatinblad |
---|---|
2 dl | flädersaft |
Garnering
0,5 l | jordgubbar |
---|---|
myntablad |
Tillagning
1. Botten: Sätt ugnen på 200°. Mixa cornflakes, rågflingor, mjöl, socker och smör i matberedare. Tryck ut degen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda alla mejeriprodukter med flädersaft, citronskal, citronsaft och florsocker i en kastrull. Halvera och skrapa ur vaniljstången. Blanda ner vaniljfröna i kastrullen. Låt blandningen koka upp och vispa den slät. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Låt svalna innan den hälls i pajformen.
3. Ställ tårtan i kylen 1–2 timmar för att stelna.
4. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm saften i en kastrull. Tillsätt gelatinet under omrörning. Låt gelén stelna tills den är trögflytande innan den hälls över tårtan. Låt stå ytterligare ca 2 timmar i kylen för att stelna.
5. Lossa tårtan från formen och lägg den på ett fat. Garnera med jordgubbar och mynta.
2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda alla mejeriprodukter med flädersaft, citronskal, citronsaft och florsocker i en kastrull. Halvera och skrapa ur vaniljstången. Blanda ner vaniljfröna i kastrullen. Låt blandningen koka upp och vispa den slät. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Låt svalna innan den hälls i pajformen.
3. Ställ tårtan i kylen 1–2 timmar för att stelna.
4. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm saften i en kastrull. Tillsätt gelatinet under omrörning. Låt gelén stelna tills den är trögflytande innan den hälls över tårtan. Låt stå ytterligare ca 2 timmar i kylen för att stelna.
5. Lossa tårtan från formen och lägg den på ett fat. Garnera med jordgubbar och mynta.
Thyrasgård Blogg lantlig inredning heminredning i lantlig stil
Hallå där!
Hittade ett recept på din blogg som lät helt fantastiskt gott..
Jag undrar om jag får dela det på min lilla blogg????Nu när flädern är på G.
Mvh Eva-Tina
http://eva-tinas.blogspot.com/
Hej Eva-Tina,
visst får du det! Skoj om du länkar in till oss!
KRAM Kicki
Hej Madame Edith!
ja du måste såklart komma hit till lilla Gårdsbutiken när du ska till Falkenberg – det är ett mysigt litet ställe!
Kram Kicki